Na zakażenie wirusami grypy ptaków – influenzy, podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób) jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany. Grypa ptaków (influenza) o wysokiej zjadliwości najczęściej występuje i powoduje największe straty u kur i indyków. Często stwierdzane u ptaków wolno żyjących zakażenia wirusami AI zasadniczo przebiegają bezobjawowo. Jednak ptaki te, zwłaszcza migrujące ptaki wodne są długotrwałymi nosicielami wirusa AI i stanowią potencjalne źródło zakażenia dla drobiu domowego.
W związku z zaistniała sytuacją, mając na uwadze fakt, że wektorami wirusa są ptaki wodne migrujące należy stosować się do zakazów i nakazów ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 20 grudnia 2016 r., w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. 2016.poz.2091), między innymi poleca się, aby :
- unikać kontaktu bezpośredniego z odchodami ptaków dzikich,
- zwrócić szczególną uwagę na zabezpieczenie obiektów hodowlanych przed kontaktem z ptakami dzikimi i ich odchodami,
- chronić obiekty i ich otoczenie przed zakażeniem przez pośrednie wektory jakimi mogą być: sprzęt zootechniczny, środki transportu, dzikie zwierzęta,
w przypadku chowu drobiu w systemie wolno-wybiegowym zaleca się aby, sprzęt do pojenia i karmienia znajdował się wewnątrz obiektów inwentarskich oraz zaleca się utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki, wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, a w przypadku braku niecek dezynfekcyjnych - przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, oraz stałe utrzymywanie wyłożonych mat lub niecek dezynfekcyjnych w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego,osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, mają używać odzieży ochronnej i obuwia, przeznaczonego wyłącznie tylko dla tego budynku oraz stosować zasady zasad higieny osobistej, w tym każdorazowe mycie rąk, zaleca się oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem, zaleca się dokonywanie codziennego przeglądu utrzymywanego drobiu, w szczególności należy zwrócić uwagę na padłe ptaki, spadek pobierania paszy lub nieśności, w przypadku zauważenia powyższego posiadacz drobiu ma zawiadamiać organ Inspekcji Weterynaryjnej albo kontaktować się z terenowymi lekarzami weterynarii podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów.
Zgodnie z przepisami prawa, zakazuje się organizacji targów, wystaw, pokazów, konkursów z udziałem żywego drobiu i innego ptactwa (w tym gołębie).Ponadto, zakazuje się przechowywania i prezentacji w celu sprzedaży ptaków na targowiskach, jak i pojenia ptactwa wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki.

Jak dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem podtypu HPAI/H5N8 u człowieka, a w chwili obecnej uważa się, że choroba ta nie stanowi zagrożenia dla ludzi.

Sytuacja w województwie dolnośląskim jest stale monitorowana przez służby weterynaryjne, a strategia kontrolowania polega na szybkim likwidowaniu postaci HPAI u drobiu w możliwie najkrótszym okresie poprzez:
• ścisłą kwarantannę, szybkie wybicie całego pogłowia drobiu w ognisku choroby, celem usunięcia źródła infekcji
• skuteczne oczyszczanie i odkażanie pomieszczeń celem usunięcia i ograniczenia obecności wirusa w środowisku,
• ścisłą kwarantannę i kontrolę przemieszczenia drobiu, celem zapobieżenia rozprzestrzeniania wirusa,
•prowadzenie dochodzenia epizootycznego i perlustracji gospodarstw celem weryfikacji środowiska ,
•tworzenie stref zagrożonych i zapowietrzonych.

W załączeniu publikujemy Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz ulotkę informacyjną

Tabela kar
Zgłoszenie utrzymywania drobiu - grypa ptaków 2017