-
poniedziałek, 04, grudzień 2023 12:32
-
Pod hasłem ochrony przeciwpożarowej rozumie się szeroko pojęta ochronę życia, zdrowia, mienia lub środowiska przed pożarem, klęską żywiołową bądź innym miejscowym zagrożeniem. Każdego roku dochodzi do wielu zdarzeń związanych z pożarami tj. płonące maszyny rolnicze przeznaczone do zbioru zbóż, słomy (prasy belujące, kombajny) oraz ścierniska, czy pola uprawne. Odnotowuje się pożary budynków i instalacji budynków inwentarskich, hodowlanych, magazynowych typu stodoły, czy też budynków gospodarczych.
Pożar to niszczycielski żywioł, który niesie ze sobą duże straty. W kilka godzin potrafi strawić cały dorobek życia rolnika, a jego głównymi przyczynami są:
- niezabezpieczone materiały łatwopalne i paliwa składowane na terenie obejścia lub w pobliżu budynków i maszyn;
- wady urządzeń grzewczych w budynkach, nieszczelność przewodów kominowych, przeciążenia i zwarcia w instalacjach elektrycznych budynków;
- prowadzenie prac niebezpiecznych pożarowo bez zabezpieczenia w postaci środków ochrony osobistej, odzieży ochronnej;
- zaprószenia ognia przez dzieci i dorosłych;
- umyślne podpalenia;
- przeciążenia i zwarcia w instalacjach elektrycznych ciągników i maszyn rolniczych;
- przegrzanie elementów roboczych, w tym łożysk kombajnów, pras itp.;
- niesprawny sprzęt gaśniczy bądź jego brak na wyposażeniu ciągników, kombajnów i maszyn rolniczych, a także na terenie gospodarstwa rolnego;
- nieprawidłowo usytuowane sterty, stogi;
- wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach, łąkach, nieużytkach;
- palenie tytoniu podczas prac żniwnych, transportu słomy lub siana;
- wyładowania atmosferyczne.
W ramach szeroko pojętej ochrony przeciwpożarowej w gospodarstwie rolnym wskazane jest:
- obiekty powinny być wyposażone w gaśnice przenośne lub przewoźne, spełniające wymagania Polskich norm (EN); rodzaj gaśnic powinien być dostosowany do grup pożarów, które mogą wystąpić w danym obiekcie;
- pomieszczenia, w których przechowywane są substancje łatwopalne i skrajnie łatwopalne, powinny być właściwie oznakowane i wyposażone w odpowiedni podręczny sprzęt gaśniczy, tj. gaśnice, skrzynie z piachem, koce gaśnicze;
- wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby, w sprzęt do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru;
- produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie;
- z uwagi na trujące działanie oparów paliw, należy zadbać o odpowiednie warunki wentylacji pomieszczenia; za nieprzestrzeganie przepisów dotyczących przechowywania paliw, może grozić grzywna, kara aresztu lub nagana.
Źródła: materiały i broszury prewencyjne KRUS
Opracowała: samodzielny inspektor Danuta Rydz, PT KRUS w Legnicy
Pobierz artykuł (format PDF)
-
piątek, 07, kwiecień 2023 10:31
-
„Bezpiecznie z niebezpiecznymi substancjami” – to hasło nowej kampanii prewencyjnej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, która ma na celu popularyzowanie wiedzy dotyczącej zapobiegania skutkom niewłaściwego stosowania i magazynowania w gospodarstwie rolnym niebezpiecznych substancji np. środków ochrony roślin, nawozów, paliw itp. oraz zasad dotyczących ochrony środowiska naturalnego.
Intensyfikacja produkcji rolniczej, zmiany w technologii uprawy roślin i hodowli zwierząt spowodowały, że substancje niebezpieczne są magazynowane i stosowane w dużych ilościach. Każdy z wymienionych wyżej środków produkcji niewłaściwie użyty, magazynowany czy transportowany, może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi i zwierząt, jak również negatywnie oddziaływać na inne pożyteczne organizmy żywe, ponieważ środki te zawierają wiele substancji toksycznych. Niestety, często bagatelizuje się zasady bezpieczeństwa pracy podczas ich stosowania – narażając w ten sposób życie i zdrowie nie tylko własne, ale także osób postronnych.
Najgroźniejsze są zatrucia ostre wywołane jednorazowym wchłonięciem dużej dawki preparatu. W innych przypadkach, skutki oddziaływania tych substancji to zatrucia przewlekle, powstające na skutek kumulowania się w organizmie małych dawek substancji niebezpiecznych przez dłuższy okres czasu. Ich efektem są problemy zdrowotne ujawniające się po upływie nawet kilku, czy kilkunastu lat, niezwykle trudne do identyfikacji i powiązania objawów z ekspozycją na działanie szkodliwych substancji w przeszłości.
10 PODSTAWOWYCH ZASAD BEZPIECZNEGO STOSOWANIA NIEBEZPIECZNYCH SUBSTANCJI:
- Pozyskuj niebezpieczne substancje zgodnie z prawem, z legalnych źródeł.
- Zapoznaj się z etykietą produktu i stosuj się do zamieszczonych tam zaleceń.
- Magazynuj niebezpieczne substancje zgodnie ze wskazaniami producentów i dostawców, w odpowiednich miejscach i na właściwym podłożu, z dala od źródeł wody, oddziaływania skrajnych temperatur, promieni słońca i opadów atmosferycznych.
- Oznakuj miejsca przechowywania niebezpiecznych substancji.
- Ogranicz dostęp do niebezpiecznych substancji osobom postronnym, np. dzieciom.
- Wykorzystuj niebezpieczne substancje zgodnie ze wskazaniami i w dawkach zalecanych przez producenta.
- Stosuj środki ochrony indywidualnej podczas kontaktu z substancjami niebezpiecznymi.
- Po użyciu niebezpiecznych substancji zutylizuj ich resztki wraz z opakowaniem zgodnie z instrukcją.
- Informuj osoby postronne o miejscach, w których zastosowano niebezpieczne preparaty.
- Poznaj zasady postępowania na wypadek przypadkowego spożycia, kontaktu oraz zatrucia niebezpieczną substancją.
Materiały źródłowe - broszury prewencyjne KRUS
Opracowała:
Samodzielny Inspektor Danuta Rydz, PT KRUS w Legnicy
-
środa, 26, lipiec 2023 13:08
-
WIORiN Oddział Jawor przypomina o zasadach przemieszczania ziemniaków innych niż sadzeniaki wyprodukowanych w Polsce do innych Państw Członkowskich UE.
Od 15 lipca 2022 w przypadku ziemniaków wyprodukowanych w Polsce (towarowych, konsumpcyjnych, przemysłowych) przeznaczonych do innych państw członkowskich Unii wymagane jest zaopatrzenie każdej partii takich ziemniaków w paszport roślin. Paszport taki jest wydawany przez WIORiN po przeprowadzeniu badań potwierdzających, że ziemniaki są wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus ( bakterioza pierścieniowa).
Paszport roślin jest dokumentem , który należy dołączyć do każdej jednostki handlowej (worek, big-bag) ziemniaków, a w przypadku transportu bulw luzem powinien być on dołączony do dokumentu towarzyszącemu przesyłce. PIORłKl Ziemniaki powinny być także oznakowane numerem producenta (wpis do rejestru podmiotów profesjonalnych prowadzony przez PIORiN), który potwierdza, że bulwy były wyprodukowane przez urzędowo zarejstrowanego producenta.
Pełna treść komunikatu