-
środa, 14, listopad 2007 14:42
„Chleb żytni domowy z Pomocnego" - produkt krajowy i produkt tradycyjny wpisany do rejestru produktów regionalnych i tradycyjnych województwa dolnośląskiego.
Tradycja wypieku chleba Anieli Pańczak pochodzi z terenów spod Nowego Sącza koło Krynicy i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie od ponad 40 lat. Recepturę jego wypieku na Dolny Śląsk przywiozła mama i babcia gospodyni w 1947 roku. Cechą charakterystyczną jest wykorzystywanie serwatki jako dodatku. Surowce do wypieku pochodzą z własnego gospodarstwa rolnego. Chleb ten pieczony jest w domowym piecu chlebowym, opalanym drewnem dębowym.
O szczegółach wypieku chleba można się dowiedzieć pod adresem:
Aniela Pańczak
Pomocne 34
59-424 Męcinka
Nr. tel. 076 870 83 10
|
|
„Chleb wiejski na zakwasie" Piotra Klaczyka - produkt tradycyjny województwa dolnośląskiego. Wypiek chleba opiera się na recepturze seniorki rodu rodziny Klaczyk, która obecnie zamieszkuje w Pomocnem, a wywodzi się z rodziny poznańskiej. Dzięki tradycyjnej metodzie wypieku chleb otrzymuje charakterystyczny smak i wygląd, a mianowicie : kształt okrągły wysokości ok. 12 cm, skórka chrupiąca koloru jasnobrązowego, smak lekko kwaskowy.
O szczegółach wypieku chleba można się dowiedzieć pod adresem:
Gospodarstwo Agroturystyczne Monte Christo
Pomocne 80
59-424 Męcinka
tel. 768708725
https://mecinka.pl/dlaturysty/produkt-tradycyjny-mainmenu-113.html#sigFreeId127b7dabab