-
wtorek, 12, marzec 2013 10:29
Dlaczego warto prowadzić kompostownik?
Kompost jest najlepszym i najtańszym nawozem organicznym. Nie tylko nawozi glebę, ale poprawia też jej strukturę.
Kompostowanie resztek organicznych jest najlepszym sposobem ograniczenia ilości składowanych odpadów komunalnych, pozbycia się ich z gospodarstwa domowego i ogrodu. Kompost wzbogaca glebę w próchnicę, dzięki czemu gleba staje się pulchna i przewiewna, a jednocześnie zatrzymuje wodę. Jest on dla roślin źródłem łatwo przyswajalnych substancji odżywczych. Kompost nadaje się dla wszystkich roślin i co bardzo ważne – nie można nim „przenawozić:
Jak i gdzie kompostować?
Kompostowanie najlepiej prowadzić w miejscach osłoniętych od wiatru i zacienionych. Miejsce takie zapewni mniejszą utratę wilgotności kompostu. W okresie upałów stos kompostowy należy polewać wodą, aby był prawidłowo nawilgocony. W warunkach ogrodowych proces kompostowania może przebiegać w pryzmach lub w ażurowych kompostowniach.
Jak prawidłowo zbudować pryzmę?
Na glebie układamy 20-cm warstwę połamanych gałęzi – zapewni to dobre przewietrzenie pryzmy od spodu. Następnie nasypujemy warstwę materiału (np.” torf, słoma lub już rozłożony kompost) którego zadaniem będzie pochłanianie wody z zawartością substancji mineralnych wymywanych z górnych warstw pryzmy kompostowej. Później układamy kolejne nagromadzone stopniowo warstwy odpadów organicznych z domu i z ogrodu. Warstwy te można przekładać niewielką ilością ziemi ogrodowej lub torfu. Dla zapewnienia optymalnych warunków kompostowania pryzma kompostowania pryzma kompostowa powinna mieć odpowiednie wymiary:
- szerokość: od 1,0 do 1,5 m,
- wysokość: od 0,8 m do 1,0 m,
- długość: dowolna, w zależności od potrzeb.
Jak i kiedy stosować:
Najlepszym terminem stosowania dojrzałego kompostu jest wiosna, świeży kompost można stosować jesienią. Zalecane dawki kompostu zależą od rodzaju gleby i wymagań uprawianych roślin, ale należy się liczyć z zapotrzebowaniem co najmniej 1-2 kg/m2.
Jakie odpady stosować:
- wszystkie odpadki organiczne z gospodarstwa domowego,
- obierzyny, nacie,
- resztki kuchenne (oprócz mięsa, ryb i kości),
- fusy z herbaty i kawy (można wyrzucać razem z filtrem),
- popiół z kominka,
- zawartość odkurzacza,
- pocięty papier (oprócz gazet),
- wszystkie odpady pochodzenia roślinnego z ogrodu, drobne gałęzie drzew i krzewów.