W dniu 28 grudnia br. odbyła się XXVIII Sesja Rady Gminy Męcinka. W sesji udział wzięło 13 radnych, kierownictwo Urzędu Gminy Męcinka oraz sołtysi.
Radni rozpatrzyli i podjęli uchwały w sprawie:
1) uchwalenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (obejmującej obszar części działki nr 222/9 w obrębie geodezyjnym Małuszów) – OBSZAR B,
2) szczegółowych zasad ponoszenia odpłatności przez osoby bezdomne za pobyt w schronisku dla osób bezdomnych oraz w schronisku dla osób bezdomnych z usługami opiekuńczymi,
3) zmiany budżetu Gminy Męcinka na 2020 r.,
4) przyjęcia budżetu Gminy Męcinka na rok 2021,
5) wieloletniej prognozy finansowej Gminy Męcinka na lata 2021 – 2025.
6) zmieniająca uchwałę w sprawie udzielenia pomocy rzeczowej dla Województwa Dolnośląskiego.
Wędkowanie to nie tylko hobby i pasja, ale również dyscyplina sportowa, która uczy cierpliwości i jest idealną aktywnością, na jaką można się zdecydować w dzisiejszych czasach pełnych pospiechu.
Pasjonaci zrzeszeni w Stowarzyszeniu Złoty Karp z Piotrowic od dziś otrzymali od Wójta Gminy Męcinka możliwość realizacji swoich zainteresowań poprzez bezpłatne użyczenie gminnego stawu w Piotrowicach.
Jednym z zadań stowarzyszenia jest upowszechnianie sportu i zdrowego stylu życia w szczególności wśród dzieci i młodzieży, edukacja społeczności w zakresie kultury fizycznej oraz promocja Gminy Męcinka. Możliwość korzystania ze zbiornika wodnego przyczyni się również do propagowanie alternatywnych form spędzania wolnego czasu na łonie natury.
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Męcince z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 220 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
10,200 ton żywności;
420 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 220 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 0 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących: - edukacji finansowej -0 spotkań dla 0 uczestników;
- żywieniowo - dietetycznych – 0 spotkań dla 0 uczestników;
- kulinarnych - 0 spotkań dla 0 uczestników.