-
środa, 15, czerwiec 2016 19:30
Impreza rozpoczęła się II Olimpiadą Makaronową ze specjalnym udziałem Szefów Kuchni Knor- Robertem Polińskim oraz Krzysztofem Bacą. W olimpiadzie udział wzięło 8 drużyn, które przygotowywały potrawy z makaronu. Nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnego czuwało jury pod przewodnictwem Wójta Mirosława Brzozowskiego.
W skład jury wchodzili także szefowie kuchni Knorr- Robert Poliński, Krzysztof Baca oraz szef kuchni BPS Catering Bartosz Jankowski. Zwycięska drużyna sołecka Męcinki, która przygotowała placuszki makaronowe z serem podane na sosie mięsno warzywnym wygrała jednodniowe warsztaty kulinarne, które odbędą się w centrum Chefmamship UFS w Poznaniu oraz puchar wręczony przez wójta. Na podium znalazło się także sołectwo Pomocne oraz sołectwo Piotrowice. Drużyny, które nie znalazły się na podium otrzymały worek mąki.
Atrakcje zapewnione były także dla najmłodszych. Podczas imprezy dzieci brały udział w wielu konkursach, mogły skorzystać z malowania twarzy oraz zabawy na dmuchańcu. Oprawę muzyczną podczas II Olimpiady Makaronowej zapewnił zespół Perła z Przybyłowic oraz zespół Sąsiedzi z Dobromierza. Wyjątkową atrakcją był pokaz ognia grupy artystycznej INDIGO. Organizatorami wydarzenia był radny Krzysztof Plecety, sołtys Bożena Kaczmarek, rada sołecka oraz mieszkańcy Przybyłowic. Impreza współfinansowana została z budżetu Gminy Męcinka.
Zdjęcia zamieszczone dzięki uprzejmości sołectwa Przybyłowice i sołtys wsi Męcinka Jolanty Koman.