-
wtorek, 18, październik 2016 13:37
W dniu 11 października dzieci z grupy ”Sowy” i „Motylki” wspólnie zorganizowały niecodzienne zajęcia „kulinarne” - kiszenia ogórków i kapusty. Zanim przystąpiły do pracy, miały okazję poznać te warzywa wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk). Dowiedziały się również, co jest potrzebne i w jaki sposób należy zrobić zaprawę, by wyszły pyszne ogórki na zimę oraz jak kisimy kapustę. Następnie po umyciu rączek i założeniu fartuszków wszyscy ochoczo zabrali się do pracy.
Dzieci tarły marchewkę, kroiły kapustę, wkładały ogórki do słoika, przyprawiały i ugniatały tłuczkiem w kamiennym garnku. Teraz pozostało nam tylko czekać na efekty naszej pracy. Mamy nadzieje, że wszystko się udało. Kiedy kapusta będzie już gotowa, a ogórki ukiszone zrobimy przepyszną i zdrową surówkę.
Autor : Monika Malinowska