-
poniedziałek, 04, grudzień 2023 12:32
Pod hasłem ochrony przeciwpożarowej rozumie się szeroko pojęta ochronę życia, zdrowia, mienia lub środowiska przed pożarem, klęską żywiołową bądź innym miejscowym zagrożeniem. Każdego roku dochodzi do wielu zdarzeń związanych z pożarami tj. płonące maszyny rolnicze przeznaczone do zbioru zbóż, słomy (prasy belujące, kombajny) oraz ścierniska, czy pola uprawne. Odnotowuje się pożary budynków i instalacji budynków inwentarskich, hodowlanych, magazynowych typu stodoły, czy też budynków gospodarczych.
Pożar to niszczycielski żywioł, który niesie ze sobą duże straty. W kilka godzin potrafi strawić cały dorobek życia rolnika, a jego głównymi przyczynami są:
- niezabezpieczone materiały łatwopalne i paliwa składowane na terenie obejścia lub w pobliżu budynków i maszyn;
- wady urządzeń grzewczych w budynkach, nieszczelność przewodów kominowych, przeciążenia i zwarcia w instalacjach elektrycznych budynków;
- prowadzenie prac niebezpiecznych pożarowo bez zabezpieczenia w postaci środków ochrony osobistej, odzieży ochronnej;
- zaprószenia ognia przez dzieci i dorosłych;
- umyślne podpalenia;
- przeciążenia i zwarcia w instalacjach elektrycznych ciągników i maszyn rolniczych;
- przegrzanie elementów roboczych, w tym łożysk kombajnów, pras itp.;
- niesprawny sprzęt gaśniczy bądź jego brak na wyposażeniu ciągników, kombajnów i maszyn rolniczych, a także na terenie gospodarstwa rolnego;
- nieprawidłowo usytuowane sterty, stogi;
- wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach, łąkach, nieużytkach;
- palenie tytoniu podczas prac żniwnych, transportu słomy lub siana;
- wyładowania atmosferyczne.
W ramach szeroko pojętej ochrony przeciwpożarowej w gospodarstwie rolnym wskazane jest:
- obiekty powinny być wyposażone w gaśnice przenośne lub przewoźne, spełniające wymagania Polskich norm (EN); rodzaj gaśnic powinien być dostosowany do grup pożarów, które mogą wystąpić w danym obiekcie;
- pomieszczenia, w których przechowywane są substancje łatwopalne i skrajnie łatwopalne, powinny być właściwie oznakowane i wyposażone w odpowiedni podręczny sprzęt gaśniczy, tj. gaśnice, skrzynie z piachem, koce gaśnicze;
- wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby, w sprzęt do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru;
- produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie;
- z uwagi na trujące działanie oparów paliw, należy zadbać o odpowiednie warunki wentylacji pomieszczenia; za nieprzestrzeganie przepisów dotyczących przechowywania paliw, może grozić grzywna, kara aresztu lub nagana.
Źródła: materiały i broszury prewencyjne KRUS
Opracowała: samodzielny inspektor Danuta Rydz, PT KRUS w Legnicy