-
czwartek, 04, kwiecień 2024 10:06
W gospodarstwie rolnym najczęściej spotykane niebezpieczne substancje to:
- środki ochrony roślin, np. herbicydy, fungicydy, insektycydy, które zawierają toksyczne substancje chemiczne, mogące powodować zatrucia, podrażnienia, alergie, uszkodzenia narządów wewnętrznych czy nowotwory,
- nawozy, np. azotowe, fosforowe, potasowe, które zawierają substancje żrące, mogące powodować oparzenia, podrażnienia, zaburzenia metaboliczne czy zatrucia,
- paliwa, np. olej napędowy, benzyna, gaz, które zawierają substancje łatwopalne, mogące powodować pożary, wybuchy, oparzenia, podrażnienia, zatrucia czy uszkodzenia układu oddechowego,
- leki weterynaryjne, np. antybiotyki, hormony, szczepionki, które zawierają substancje biologicznie czynne, mogące powodować alergie, zakażenia, zaburzenia hormonalne czy odpornościowe,
- azbest, np. w pokryciach dachowych, izolacjach, rurach, który zawiera włókna rakotwórcze, mogące powodować choroby płuc, oskrzeli, opłucnej czy otrzewnej.
Nawozy sztuczne
Najczęściej stosowanymi i występującymi w rolnictwie są nawozy sztuczne, które należy przechowywać w zamkniętym, bezpiecznym miejscu, zapewniającym ochronę produktu przed wpływem warunków atmosferycznych (słońca, deszczu itp.) oraz dostępem osób postronnych. Nie powinno się przechowywać obok siebie produktów sypkich, które mogą wejść ze sobą w reakcję, np. mocznika w pobliżu nawozów saletrzanych. Wapno należy przechowywać odseparowane od nawozów. Nawozy płynne powinny być składowane zgodnie z zaleceniami producenta. Należy również ograniczać wysokość stosów składowanych produktów.
Materiały źródłowe - broszury prewencyjne KRUS
Opracowała: Samodzielny Inspektor Danuta Rydz,
PT KRUS w Legnicy
Pobierz artykuł (format PDF)